آهنگ بگو کجایی-درس بیستم دوره متوسطه آموزش تار
- انتشار1402/02/06

سلام عزیزان. بالاخره به درس آخر از دوره متوسطه آموزش تار رسیدیم. این دوره هم با همه زیر و بم هایی که داشت به پایان رسید و چنانچه همه درس های آن را با موفقیت کامل یادگرفته باشید، دیگر یک نوازنده تار در سطح متوسطه یا نیمه حرفه ای شده اید که این جای بسی تبریک دارد. حسن ختام این درس آموزش یک آهنگ معروف، محبوب و پرهوادار دیگر است. آهنگ بگو کجایی، با آن غم شیرین و عاشقانه ای که در دل خود دارد، موضوع این درس برای آموزش تار خواهد بود. استاد اقبال همانند تمامی دروس پیشین ابتدا به صورت کامل نت خوانی قطعه را انجام می دهد، نکات آموزشی مربوط به تئوری موسیقی نهفته در این تمرین را شرح می دهد و سپس با اجرای درس بر روی تار، این جلسه آموزشی را به پایان می رساند.
چکیده مطلب:
برای این درس استاد اقبال آموزش آهنگ بگو کجایی را در نظر گرفته است و تمام نکات تئوری و عملی آن را تدریس می کند. در نوشتار این پست به تاریخچه و عوامل تولید ترانه بگو کجایی یا همان به سوی تو پرداخته می شود. و در پایان نقشه راه یادگیری ساز تار در نت به نت به طور کامل تشریح می گردد.
آهنگ بگو کجایی، گمگشتگی و فراق عاشقانه
در درس بیستم و آخر آموزش تار، آهنگی را مدنظر قرار داده ایم که طی دو دهه اخیر با شناخته شدن آن مورد توجه همه اقشار جامعه قرار گرفته است. آهنگ بگو کجایی که با خلوص احساسی بالا در دل همه دوستداران شعر و ادب و موسیقی جا باز کرده است. مجید وفادار، خالق آهنگ های معروفی همچون مرا ببوس، گلنار، عاشقم من، منتظرت بودم و... آهنگسازی این اثر با شکوه را بر عهده داشته است. ملودی لطیف و پر فراز و نشیب آن؛ کاملا احساسات عاطفی هر انسانی را در این آهنگ بر انگیخته می کند. نخستین خواننده این اثر، داریوش رفیعی از خوانندگان معروف نسل های اخیر موسیقی ایران بوده است. این خواننده با همکاری آهنگسازان به نامی همچون جواد بدیع زاده، مصطفی گرگین زاده و مجید وفادار؛ ترانه های زیادی را با صدای گرم خود در دل تاریخ موسیقی کلاسیک ایرانی به یادگار گذاشته است. عبدالله فاطمی متخلص به الفت نیز ترانه زیبای این اثر را سروده است.
ترانه به سوی تو یا بگو کجایی در آواز دشتی، از متعلقات دستگاه شور ساخته شده است. به همین خاطر تاثیر گذاری احساسی این اثر و غم فراق آن نمودی دو چندان یافته است.
متن آهنگ بگو کجایی (به سوی تو)
به سوی تو به شوق روی تو به طرف کوی تو
سپیده دم آیم مگر تو را جویم بگو کجایی
نشان تو گه از زمین گاهی ز آسمان جویم
ببین چه بی پروا ره تو می پویم بگو کجایی
کی رود رخ ماهت از نظرم نظرم
به غیر نامت کی نام دگر ببرم
اگر تو را جویم حدیث دل گویم بگو کجایی
به دست تو دادم دل پریشانم دگر چه خواهی
فتاده ام از پا بگو که از جانم دگر چه خواهی
یک دم از خیال من نمی روی ای غزال من
دگر چه پرسی ز حال من
تا هستم من اسیر کوی توام به آرزوی توام
اگر تو را جویم حدیث دل گویم بگو کجایی
به دست تو دادم دل پریشانم دگر چه خواهی
فتاده ام از پا بگو که از جانم دگر چه خواهی
همانطور که می بینید، در تک تک واژه های این شعر، پریشانی و حس گمگشتگی عاشق در فراق و دوری معشوق موج می زند. معشوق دست به دامان مکان ها و زمان ها برای پیدا کردن معشوق خود شده است. در به در یافتن نشانی از محبوب خود، با زمین و آسمان گفتگو می کند و از سپیده دم تا شباهنگام در پی نشانی از او می گردد. با اینکه این فراق و جستجو او را به مرز هلاکت نشانده است، اما عهد می بندند دمی از این جستجو دست نکشد.
نکات مهم آموزش آهنگ به سوی تو
- همه سکوت هایی که استاد می گوید بم بزنید، شما نیز به جای سکوت روی سیم بم مضراب بزنید. اینکه چرا در نت نویسی به جای بم علامت سکوت گذاشته، شاید به خاطر همنوازی با سازهای دیگر بوده است. سیم بم سیم ششم تار است.
- علائم سرکلید عبارتند از: لا کرون، سی و می هم بمل. کوک مورد نیاز برای تمرین این قطعه دو، سل، ر می باشد.
- برای نواختن نت گرد نقطه دار، که هر شش ضرب میزان را در بر می گیرد، بایستی ریز بنوازید. یعنی مضراب زدن های متوالی چپ و راست به اندازه شش ضرب یا کشش زمانی یک نت گرد نقطه دار.
- اگر بتوانید شعر این آهنگ را همراه با تمرین کردن بخوانید، تاثیر زیادی را در یادگیری اصولی درس خواهید دید.
دانلود و پخش آنلاین آهنگ بگو کجایی (به سوی تو) با صدای داریوش رفیعی
مراحل یادگیری تار از ابتدا، در وبسایت نت به نت
از آنجا که به آخرین درس این دوره رسیده ایم، بد نیست برای عزیزان و هنرجویانی که به صورت اتفاقی با این صفحه مواجه شده اند؛ مراحل آموزش تار در وب سایت نت به نت را شرح دهیم. چنانچه قصد دارید این ساز اصیل و خوش نوا را از ابتدا یاد بگیرید، طبق مراحل زیر به پیش بروید.
1- خرید ساز تار
به عنوان یک هنرجو، ابزار یادگیری شما ساز تار خواهد بود. قبلا هر چیز می بایست این ساز را تهیه کنید. تار به نسبت ساز گران قیمتی به حساب می آید، بنابراین حتما سعی کنید آن را از منابع و فروشگاه های معتبر خریداری کنید. وبسایت نت به نت در فروشگاه موسیقی خود همواره تعداد محدودی ساز تار به فروش می رساند. این سازها با بررسی کامل و با بهترین قیمت در اختیار هنرجویان قرار گرفته است و می توانند با خیالی آسوده نسبت به خرید اقدام نمایند.
2- خرید کتاب آموزشی تار
مرجع تمرین هایی که استاد برای آموزش تار به شما آموزش می دهد، کتاب اول دستور مقدماتی تار و سه تار هنرستان می باشد. دوره مقدماتی شما بر اساس اتود و تمرین های این کتاب خواهد بود. برای خرید آن از طریق لینک زیر می توانید اقدام کنید.
3- گذراندن دروس پیش نیاز تار
دروس پیش نیاز، اصول ساده و ابتدایی اما بسیار مهم برای مراحل قبل از دست به ساز شدن را به شما آموزش می دهد. اکول نوازنده، نحوه صحیح در دست گرفتن ساز و مضراب زدن، آشنایی با علائم تخصصی موسیقی و.. موارد مربوط به این بخش می باشد.
4- شروع یادگیری با دوره مقدماتی آموزش تار
این دوره شامل 25 درس می باشد که طی آن اتودهای کتاب توسط علی اقبال یک به یک به شما آموزش داده می شود.
5- ادامه یادگیری با دوره متوسطه آموزش تار
در دوره متوسطه، با توجه به پیشرفت هنرجویان، از اتود فاصله گرفته می شود و کار با آموزش آهنگ به پیش میرود. این دوره شامل بیست قسمت می باشد که به صورت تکی می توانید آنها را خریداری کنید. البته توصیه ما خرید پکیج این دوره خواهد که تا پایان خرداد ماه 1402 بر روی سایت قرار می گیرد. خرید پکیج موجب حداقل پنجاه درصد کاهش در هزینه های هنرجو می شود.
قابل توجه هنرجویان عزیز؛ ویدیوی کامل آموزشی این درس در یک فایل زیپ قرار داده شده است. بعد از خرید در همان قسمت پروفایل خود می توانید درس را دانلود کرده و پس از خروج از زیپ، از آن استفاده نمایید.
در ویدیوی زیر قسمتی از درس بیستم و نکات آموزشی آن را مشاهده می فرمایید.
سوالات متداول
توجه !
برای نمایش کامل ویدیوی درس بالا ابتدا از طریق کادر زیر درس مربوطه را خریداری نمایید.
سپس آن را از طریق پروفایل کاربری خود دانلود کنید.
در صورت خرید پکیج مربوط به این آموزش ، به جای خرید تک درس ها ، حداقل 50 درصد هزینه ی خرید شما کاهش می باید.
آهنگ بگو کجایی-درس بیستم دوره متوسطه آموزش تار | 100,000 تومان | افزودن به سبد خرید |
نظر دهید (برای اعضا)
به این مورد امتیاز بدهید