فروشگاه

پست های آموزشی

پست آموزشی

آهنگ رفتم در میخانه-درس هفدهم دوره متوسطه آموزش تار

  • انتشار1402/01/15
آهنگ رفتم در میخانه-درس هفدهم دوره متوسطه آموزش تار

آموزش آهنگ رفتم در میخانه (تصنیف نوا) برای ساز تار

هنرجویان عزیز سلام. هفدهمین درس از دوره متوسطه آموزش تار را مشاهده می کنید. در این درس یکی از آثار فاخر موسیقی ایرانی برای یادگیری با ساز تار، برای شما در نظر گرفته شده است. آهنگ رفتم در میخانه یا تصنیف نوا، شاهکاری از بزرگان ادب و هنر کشورمان، محمدرضا شجریان، محمدرضا لطفی و علی اکبر شیدا است. در این ویدیو یاد خواهید گرفت چگونه این آهنگ را بدون استفاده از نت و به روش شنیداری یاد گرفته و اجرا نمایید. کافیست نکات آموزشی را همراه با پخش این فیلم و توضیحات استاد اقبال یادداشت نموده و پس از آن به تمرین بپردازید. از آنجا که این آهنگ شنیداری تدریس می شود، سعی کنید نت ها و پرده ها را با گوش موسیقیایی خود بیابید.

 

یادگیری آهنگ برای تار نوازی

هر کس که دست به ساز می شود، برای آموزش تار یا هر ساز دیگری مجبور به طی نمودن اتودها و تمرین هایی می شود که هدف از طراحی آنها ارتقای عملکرد نوازنده در شناخت پوزیسیون ها، پرده ها، نت ها؛ و همچنین قابلیت مضراب زدن و انگشت گذاری است. به همین دلیل غالبا این تمرینات روح هنری ندارند و بیشتر جنبه ماشینی آنها مد نظر است. اما وقتی هنرجو به سطحی از مهارت می رسد که استاد برای او آموزش آهنگ را نیز تجویز می کند، یعنی دوران زیبایی نوازندگی و عشق و انگیزه فرا رسیده است. چرا که همه ما دوست داریم با ساز خود بتوانیم غنی ترین آثار موسیقی ساخته شده توسط بزرگان را بنوازیم. آن هم روان و بدون اشکال. اینجاست که ارزش دروس دوره متوسطه آموزش تار در وبسایت نت به نت مشخص می شود. هنرجو تمام اتودهای خشک و بی روح را در دوره مقدماتی پشت سر گذاشته، و اکنون وارد دنیایی پر از تنغم موسیقی و محفل ملودی های خوش آب و رنگ از موسیقی دستگاهی اصیل ایرانی می شود که دقیقا مصداق یک تیر و دو نشان است. هم آهنگی زیبا را یاد می گیرید، هم با یادگیری این آثار پر از تکنیک و سرشار از بار موسیقیایی، چشم انداز وسیعی از درک و شهود موسیقی پشتوانه دار، و همینطور مهارت نوازندگی برایتان روشن می گردد. در دوره متوسطه، هر درس همراه است با آموزش یک آهنگ جاودان ایرانی که عزیزان هنرجو را یک قدم به سوی حرفه ای شدن سوق می دهد. چیزی به پایان این دوره جذاب باقی نمانده. با پایان یافتن آن شما دیگر یک نوازنده نیمه حرفه ای ساز تار خواهید بود.

 

آهنگ رفتم در میخانه یا تصنیف نوا

تصنیف رفتم در میخانه، یکی از دو تصنیف مشهور آلبوم چشمه نوش با صدای محمد رضا شجریان است. آهنگسازی آن را محمد رضا لطفی به عهده داشته و بر روی شعر زیبایی از علی اکبر شیدا ساخته است. این تصنیف در دستگاه نوا اجرا شده و از نظر بار هنری بسیار خوش ساخت و غنی است.

شعر آن مانند دیگر سروده های علی اکبر شیدا، در کنار روان بودن و سادگی، عمق و مفهوم زیادی دارد. روایت پردازی در این شعر نیز مثل اکثر آثار ایشان مشهود است و ضمیر اول شخص مفرد در آن به کار رفته است.

به سرای معشوق وارد می شود و دو سه جرعه از عشق او را سر می کشد. (رفتم در می خانه/ خوردم دو سه پیمانه)

در ادامه به معشوق می گوید من دیوانه تر از همیشه ام و قرار نیست دست از عشق تو بکشم (من مستم و دیوانه/ مارا که برد خانه)

بعد از مستی به راستی روی می آورد و لب به اعتراف می گشاید که اگر آنطور که باید، برای وصال تو تلاش نکرده ام، از ناتوانی خودم بوده و از بی عنایتی تو. یک بار دگر عشقت را به من سرازیر کن تا جان تازه ای بگیرم و از مقام حرف به عمل نائل شوم. (دلبر عزیز، شوخ با تمیز، برخیز و بریز، زان می که جوان سازد، عشقم به تو بپردازد)

 در ادامه می گوید برای از ما بهتران عشوه گری می کنی و سهم ما مثل فرهاد، کندن کوه می شود. آخر مگر فقط متعلق به خوب رویان و بزرگانی؟ پس ما بی مقداران نا چیز چه؟ ( تو اگر عشوه بر خسرو و پرویز کنی/ همچو فرهاد روم از عقب کوه کنی؟ تو مگر ماه نکو رویانی؟ تو مگر شاه پری رویانی؟)

آری، پر واضح است که مراد شاعر از معشوق، همان خداست. دل دردمند خود را بر او شرح می دهد و شکوه می کند.

 

متن آهنگ رفتم در میخانه

رفتم در میخانه حبیبم؛ رفتم در میخانه حبیبم

خوردم دو سه پیمانه؛ خوردم دو سه پیمانه

من مستم و دیوانه عزیزم؛ من مستم و دیوانه عزیزم

ما را که برد خانه؛ ما را که برد خانه

دلبر عزیز، شوخ با تمیز، برخیز و بریز

زان می که جوان سازد، عشقم به تو پردازد

دلبر عزیز، شوخ با تمیز، برخیز و بریز

زان می که جوان سازد، عشقم به تو پردازد

تو اگر عشوه بر

تو اگر عشوه بر خسرو و پرویز کنی

همچو فرهاد روم

همچو فرهاد روم از عقب کوه کنی

تو مگر، تو مگر ماه نکو رویانی

تو مگر، تو مگر شاه پری رویانی

دلبر عزیز، شوخ با تمیز، برخیز و بریز

زان می که جوان سازد، عشقم به تو پردازد

زان می که جوان سازد، عشقم به تو پردازد

 

دانلود آهنگ رفتم در میخانه با صدای محمدرضا شجریان

 

قابل توجه هنرجویان عزیز؛ ویدیوی کامل آموزشی این درس در یک فایل زیپ قرار داده شده است. بعد از خرید در همان قسمت پروفایل خود می توانید درس را دانلود کرده و پس از خروج از زیپ، از آن استفاده نمایید.

 

در ویدیوی زیر قسمتی از این درس و نکات آموزشی آن را مشاهده می فرمایید.

 

سوالات متداول

رفتم در میخانه یا تصنیف نوا، تصنیفی است در آلبوم چشمه نوش. شعر این آهنگ سروده علی اکبر شیدا است که با آهنگسازی محمد رضا لطفی و خوانندگی محمدرضا شجریان در دستگاه نوا در سال 72 و در شهر پاریس فرانسه اجرا شده است.
مترونوم ضرب های موسیقی را مشخص می کند و به نت خوانی مربوط نمی شود. پس استفاده از آن در هر دو روش شنیداری و مبتنی بر نت توصیه می شود. البته باید توجه داشته باشیم قطعات آوازی به خاطر فقدان ریتم، شامل استفاده از مترونوم نمی شوند.

توجه !

برای نمایش کامل ویدیوی درس بالا ابتدا از طریق کادر زیر درس مربوطه را خریداری نمایید.

سپس آن را از طریق پروفایل کاربری خود دانلود کنید. 

در صورت خرید پکیج مربوط به این آموزش ، به جای خرید تک درس ها ، حداقل 50 درصد هزینه ی خرید شما کاهش می باید.

نظر دهید (برای اعضا)

به این مورد امتیاز بدهید

Captcha

نظرات (0)

تاکنون نظری ثبت نشده است.

سبد خرید 0
تماس با ما