درس سی و سوم دوره متوسطه آموزش سنتور
- انتشار1402/05/04

درود بر هنرجویان عزیز وب سایت نت به نت. درس سی و سوم از دوره متوسطه آموزش سنتور را مشاهده می کنید. تمرین شماره 36 از کتاب شیوه سنتور نوازی به نام سرود برف بازی؛ موضوع این درس است. سرود برف بازی یک ملودی کودکانه از ساخته های ثمین باغچه بان است، استاد رسولیان ابتدا به شرح نکات تئوریک و تکنیک های این درس می پردازد و پس از سلفژ و نت خوانی، آن را به صورت کامل از روی ساز به شما آموزش می دهد.
آموزش سنتور در وب سایت نت به نت
معرفی دو تکنیک معروف در سنتور نوازی
با توجه به اینکه در درس امروز، نکات جدیدی در زمینه نت خوانی داریم، و این نکات شباهت هایی به دو تکنیک معروف سنتور نوازی دارند؛ جا دارد که ببینیم این دو تکنیک چیست و به چه کار می آید. البته در حال حاضر شما با این تکنیک ها کاری ندارید و چند ماه دیگر که سطح شما در نوازندگی پیشرفته تر شد، وارد درس های شما می شود.
تکنیک پا ملخی در سنتور نوازی
الگوی مضرابی تکنیک پا ملخی به صورت راست چپ چپ است. اصولا مضراب راست روی سیم های زرد نواخته می شود و دو چپ فوق العاده سریع و نزدیک به هم، کم توان و با ضرباتی آهسته بین مضراب های راست و بر روی سیم های سفید اجرا می گردد. این تکنیک مخصوصا در چهار مضراب نوازی و قطعات سرعتی کاربرد زیادی دارد و نوازندگان حرفه ای بسیار از آن استفاده می کنند. تکنیک پا ملخی می تواند تغییر الگو دهد و حتی در حالت های مختلف اجرا شود. مثلا یک در میان سر مضراب و پا ملخی به شکل پیوسته اجرا شود، یا حتی گاه به خاطر سرعت زیاد، تعداد مضراب چپ و راست با یکدیگر برابر شود.
تکنیک دو مضراب چپ در سنتور نوازی
در نگاه اول شاید فکر کنیم این تکنیک، از نظر الگوی مضراب گذاری بر عکس پا ملخی است و تفاوت دیگری ندارد. تفاوت مهم این دو تکنیک در ماهیت آنهاست.
دو مضراب چپ یک زینت با الگوی مضرابی چپ چپ راست است و به صورت مستقل نتی در میزان به آن تعلق نمی گیرد. بلکه برای اجرای آن، از کشش زمانی نت مربوط به مضراب راست بعدی استفاده می شود. در مجموع در این تکنیک، دو مضراب چپ همیشه به نت راست بعدی وصل می شود. در اجرای دو مضراب چپ، دست راست آزادی عمل کامل دارد و در حالی که دست چپ مشغول حرکات ریزه کاری است؛ بین نت ها رفت و آمد می کند.این تکنیک از نظر سایر ویژگی ها با تکنیک پا مخلی شباهت های زیادی دارد. مثلا مضراب های چپ بسیار نرم و ملایم نواخته می شوند و در چهار مضراب نوازی و قطعات سرعتی کارایی بسیار زیادی دارند.
نکات آموزشی درس سی و سوم آموزش متوسطه سنتور
چرا ما تکنیک دو مضراب چپ و پا ملخی را برایتان توضیح دادیم، در حالی که فعلا کاری با آنها ندارید؟ پاسخ در این است که گاه در نت خوانی الگوهایی درست شبیه به تکنیک های گفته شده به وجود می آید که در اصل هیچ ربطی به آنها ندارد.
مثال: به میزان چهارم تمرین نگاه کنید. در ضرب اول یک نت چنگ با مضراب راست، و دو نت دولاچنگ با مضراب چپ داریم. یعنی از نظر الگو بایستی راست چپ چپ بنوازیم. این همان الگوی پا ملخی است. شاید از لحاظ الگو یکی باشند، ولی از جنس ماهیت هیچ ربطی به هم ندارند. چرا؟ چون یک قانون داشتیم. وصل یک نت با کشش بیشتر، به نتی با کشش کمتر همواره با مکث همراه است. در این ضرب از میزان می بینیم که نت چنگ می خواهد به نت دو لاچنگ وصل شود. در اینجا مکث به وجود می آید. پس نمی تواند پا ملخی باشد.
حالا دوباره به میزان نگاه کنید، نت های دولاچنگ از ضرب اول، درست قبل از نت چنگ از ضرب دوم قرار دارد. پس الگوی مضرابی میشود چپ چپ راست، که همان الگوی دو مضراب چپ است. اما باز هم نمی تواند از لحاظ ماهیتی و اجرایی، تکنیک دو مضراب چپ باشد. به دو دلیل: اول اینکه این الگو مربوط به دو ضرب مجزا از این میزان است. دوم اینکه دو مضراب چپ اصولا یک زینت است و جزء نتهای اصلی به حساب نمی آید.
پس:
"هر اگوی راست چپ چپی تکنیک پا ملخی نیست و هر الگوی چپ راست راستی هم تکنیک دو مضراب چپ نمی باشد"
هنرجویان عزیز! این درس از لحاظ سطح اجرایی؛ درس بسیار ساده ایست. اما در عین سادگی نکات بسیار مهمی را با خود یدک می کشد. خوب به این ویدیوی آموزشی دقت کنید و همه نکات آموزشی گفته شده توسط استاد رسولیان را اجرا نمایید.
در ویدیوی زیر قسمتی از آموزش این درس را مشاهده می فرمایید
سوالات متداول
توجه !
برای نمایش کامل ویدیوی درس بالا ابتدا از طریق کادر زیر درس مربوطه را خریداری نمایید.
سپس آن را از طریق پروفایل کاربری خود دانلود کنید.
در صورت خرید پکیج مربوط به این آموزش ، به جای خرید تک درس ها ، حداقل 50 درصد هزینه ی خرید شما کاهش می باید.
درس سی و سوم دوره متوسطه آموزش سنتور | 100,000 تومان | افزودن به سبد خرید |
نظر دهید (برای اعضا)
به این مورد امتیاز بدهید