درس بیست و ششم دوره متوسطه آموزش سنتور
- انتشار1402/03/04

آموزش تمرین موسیقی ملل در سنتور
سلام. به بیست و ششمین درس از دوره متوسطه آموزش سنتور خوش آمدید. نوبت به تمرین 29 از کتاب شیوه سنتور نوازی پشنگ کامکار رسیده و استاد رسولیان این تمرین را با کسر میزان چهار چهارم به شما آموزش می دهد. این درس موسیقی ملل نام دارد و چندمین سبک از این دست ملودی هاست که در تمرینات شما جای گرفته است. مثل همیشه روش آموزشی ایشان کامل است و ابتدا به تحلیل نت خوانی و نکات مربوط به تئوری موسیقی می پردازد و پس از آن با اجرای درس بر روی سنتور به صورت میزان به میزان، این قسمت را به پایان می رساند.
چکیده مطلب:
موارد آموزشی این درس از آموزش سنتور:
- آموزش تمرین 29 از کتاب شیوه سنتور نوازی با نام موسیقی ملل توسط استاد رسولیان
- تحلیل کسر میزان چهار چهارم
- بررسی نکات تئوری موسیقی و نت خوانی این درس
- شرح دو عامل موثر در روند یادگیری سنتور
روز به روز، هفته به هفته به شکل ملموس در حال پیشرفت هستید. اگر از اوایل یادگیری سنتور خود فیلمی دارید، وقت آن رسیده تا نگاهی بیندازید و این تفاوت فاحش و آشکار را به چشم خود ببینید. این در حالی است که هنوز راه درازی در پیش داریم و باید به همین منوال و به صورت تدریجی پله های موفقیت در نوازندگی را طی کنیم. رسیدن به قله، همین همت را می خواهد و یقین بدانید که با حفظ انرژی و انگیزه خود، فتح قله دستاورد بزرگ و شیرین زندگی شما خواهد شد.
فاصله گرفتن از تقلید مطلق در آموزش سنتور
تقلید برای کسب یک مهارت امری ضروری است. حتی کسی که بخواهد مکانیک هم شود، ابتدا باید دوره ای را زیر نظر استاد خود بگذراند و کارهای او را مو به مو تقلید کند. اما اگر همین فرد بخواهد تا ابد با تقلید کار خود را پیش ببرد، همیشه شاگرد مکانیک خواهد بود و هیچ گاه نخواهد توانست مستقل شود.
هر جلسه از دروس آموزش سنتور را که کار می کنید، مشاهده می کنید که استاد به پای تخته می رود و تمامی نکات درس، چه از نظر تئوری و چه از نظر عملی را به صورت مفصل برای شما تحلیل و تفسیر می کند. به نظرتان چرا استاد انقدر اصرار دار تا مفاهیم موسیقی را عمیقا یاد بگیرید و به قول معروف قورت دهید؟ ایشان هم می تواند فقط به آموزش همان درس بپردازد و چشم خود را بر نکات مفهومی ببندد. اما این کار را نمی کند. چرا که می خواهد شما هنرجویان عزیز مستقل بار بیایید. وقتی هر هفته با مفاهیمی مثل کسر میزان های مختلف و اجرای نت ها با ارزش زمانی گوناگون مواجه می شوید؛ ذهن شما آمادگی این را پیدا می کند که کم کم در مواقعی که هیچ استاد، نت، تمرین آماده و مولفه مشخص دیگری در مقابل شما نباشد؛ بتوانید باز هم دست به ساز شوید، بداهه نوازی کنید. با شناختی که از ریتم و ضرب ها پیدا کرده اید، قطعه ای را خلق کنید. قطعا در آینده ای نه چندان دور، ارزش آموزش های استاد رسولیان را به عینه مشاهده خواهید کرد.
تقلید فقط برای یادگیری اصول است. اما این فرعیات است که تفاوت سطح نوازندگان را آشکار می کند. دوره های آموزشی سنتور و هر ساز دیگری، بر اساس تقلید است. اما اینکه چگونه ذهن شما برای آینده که همه دوره ها را پشت سر گذاشته اید، توانایی ایده پردازی و خلق داشته باشد؛ هنر استاد است که در طول دوره ها، بتواند به آرامی و زیر پوستی، ذهن مستقل را در شما شکل دهد.
پکیج آموزش سنتور مقدماتی توسط استاد مصطفی رسولیان
عوامل مهم برای یادگیری موثر سنتور
در یادگیری سنتور، اعتماد به استاد همیشه حرف اول را می زند. او کاملا بر این امر اگاه است که شما در چه سطحی از نوازندگی قرار دارید و نیازهای شما چیست. در این جا به دو اصل مهم در یادگیری موثر سنتور می رسیم که در ادامه آن را شرح می دهیم.
1- وحدت منابع
این عبارت به این معناست که هنرجو تنها از منابعی که استاد برای او تجویز کرده، استفاده کند. برخی از هنرجویان به اشتباه گمان می کنند اگر به موازات دروس دوره های آموزشی، به سراغ منابع دیگر نیز بروند؛ در پیشرفت خود جهشی ایجاد می کنند. باور کنید هر موقع نیاز به منابع موازی باشد، خود استاد به شما می گوید. اما وحدت آموزشی یعنی بهره گیری از یک متد تا رسیدن به هدف مورد نظر. استفاده خودسرانه از منابع دیگر می تواند باعث از بین رفتن ریتم متدیک و سرگردانی هنرجو گردد. به عنوان مثال وقتی یک اصل ثابت نوازندگی را دو منبع به صورت یکسان، اما با بیانی متفاوت آموزش داده باشند؛ ذهن هنرجو این اصل ثابت را به دو حالت مجزا برداشت می کند و بین دوگانگی موضوع سرگردان می شود.
2- گذر زمان
به دست آوردن هر فن، حرفه، مهارت و هنری جز در سایه آموزش تدریجی حاصل نمی شود. مهارت را نمی توان به صورت آماده خرید. بلکه بایستی در گذر زمان آن را به دست آورد. این درست نیست که هنرجو با شتاب و عجله، بخواهد پله ها را دو تا یکی کند و زود تر به مقصود برسد. وقتی به درس بیست و ششم سنتور در دوره متوسطه می رسید، طبق آنچه که به صلاح شماست، بایستی یک هفته روی آن وقت بگذارید. بله، درس ساده است و شما نیم ساعته آن را یاد میگیرید. اما یادگیری فقط بخش کوچکی از دوران آموزشی شماست. 90 در صد وقت شما باید به تمرین و تکرار تمرین ها بگذرد تا مهارت در نهان شما بنشیند. به گذر زمان احترام بگذارید و اجازه دهید زمان، شما را پخته کند. بی دلیل به سراغ درس های بعدی نروید.
نکات آموزشی درس بیست و ششم
- هر موقع نت ها در میزان به صورت مشابه و یکسان نوشته شدند، شما نیز بایستی با ضرب آهنگ یکسان آن را بنوازید. مثلا در اجرای هشت نت چنگ در یک میزان بایستی دقت داشته باشیم که بین همه نت ها، فواصل زمانی یکسان باشند.
- در سنتور نوازی همیشه چنگ به سیاه با وصل، و سیاه به چنگ با مکث همراه است. این قاعده برای همه نت ها با کشش های کمتر و بیشتر صدق می کند.
- الگوی مضراب گذاری در سنتور نوازی را طبق نت نویسی انجام دهید. یعنی مضراب های چپ و راست طبق الگوی مشخص شده اجرا شود.
مضراب صحیح برای سنتور نوازی چیست؟
- این درس را روزی یک ساعت و به مدت یک هفته تمرین کنید. سرعت اجرا یا تمپو را به تدریج افزایش دهید.
سوالات متداول
توجه !
برای نمایش کامل ویدیوی درس بالا ابتدا از طریق کادر زیر درس مربوطه را خریداری نمایید.
سپس آن را از طریق پروفایل کاربری خود دانلود کنید.
در صورت خرید پکیج مربوط به این آموزش ، به جای خرید تک درس ها ، حداقل 50 درصد هزینه ی خرید شما کاهش می باید.
درس بیست و ششم دوره متوسطه آموزش سنتور | 100,000 تومان | افزودن به سبد خرید |
نظر دهید (برای اعضا)
به این مورد امتیاز بدهید