درس ششم دوره متوسطه آموزش تنبک (بخش دوم)
- انتشار1402/01/15

هنرجویان عزیز سلام. درس ششم از بخش دوم دوره متوسطه آموزش تنبک را مشاهده می کنید. در این درس استاد صادق پور نکات آموزشی و نحوه اجرای تمرین های 77 الی 80 کتاب مقدمات تنبک نوازی مجید حسابی را به شما آموزش می دهد. اتودهایی پیوسته که انواع حرکات تنبک نوازی را با کشش های مختلف به همراه دارد. موارد تئوری و عملی این درس ها را دیگر یاد گرفته اید و فقط هر هفته تمرین ها پیشرفته تر می شوند. پس در ادامه مطلب به جای پرداختن به موضوع این درس، نکاتی را شرح می دهیم که همه هنرجویان برای پیشرفت در کار خود بایستی بدانند.
5 نکته مهمی که هر هنرجوی تنبک باید بداند
نکته اول- مرور تمرینات گذشته: آموخته های موسیقی درست مثل زبان خارجی بسیار فرار است. بی توجهی به درس های و دوره های گذشته آموزش تنبک، باعث می شود مواردی که یادگرفته اید از جمله تکنیک های تنبک نوازی و نحوه اجرای توامان حرکات، از ذهن شما محو شود. به هر حال یک نوازنده حرفه ای کسی است که بتواند بسته به شریط و نوع ملودی، انواع ریتم های مورد نیاز را اجرا کند. در غیر این صورت تنها ضرب های تکراری در خاطر فرد خواهد بود. هر چند آنها را درست می نوازد، اما چون تنوع و خلاقیتی پشت آن نیست، نوازندگی را خشک و بی روح می کند. همیشه درس های گذشته و همینطور دوره های پیشین را مرور کنید.
نکته دوم- تکرار زیاد اتودها: پروسه یادگیری تنبک نوازی، مثل پروسه دریافت مدرک دانشگاهی نیست که فقط بخواهید درس ها را پاس کنید. همه آموخته های شما از تنبک باید به صورت همزمان و در هر لحظه در نهان شما وجود داشته باشد. این کار مستلزم تکرار اتودهاست. اتودها تمرین های کوتاهی هستند که برای تسلط حرکات تنبک نوازی هنرجو طراحی می شوند. وقتی استاد به شما می گوید فلان اتود را هفتاد بار پشت سر هم تکرار کنید، گمان نبرید این کار ساعت ها طول می کشد. تکرار یک اتود به این میزان شاید 5 الی 7 دقیقه زمان ببرد. اما همین کار معجزه وار بر روی هماهنگی ذهن و دستان شما تاثیر گذار است.
نکته سوم- ایجاد سرعت در اجرای اتود: در این نکته به سرعت اجرا یا تمپو می پردازیم. وقتی برای اولین بار با یک اتود مواجه می شوید، مسلما سخت است که بخواهید آن را با سرعت بالا اجرا کنید. هیچ اشکالی ندارد مترونوم را روی سرعت های پایین تنظیم کنید. اما وقتی به اتود یا تمرین مسلط شدید و حرکات آن را حفظ کردید، دیگر وظیفه دارید سرعت را بالا و بالاتر ببرید. تنبک نوازی یعنی اجرای حرکات سرعتی و ریز هماهنگ با ریتم و ضرب. حتما سرعت را یکی از اصل های تنبک نوازی خود بدانید.
نکته چهارم- غلبه بر خستگی ها: باز هم حرف از اتود است. اتود، تمرینات گاها خشک و یکنواخت است که باید پرتکرار اجرار شود. ذات انسان در برابر تکرار، مخصوصا تکرار یک کار خشک و بی روح؛ بسیار زود کسل می شود و این کسالت را با بی حالی و خستگی نشان می دهد. وظیفه یک نوازنده تنبک این است که در این مواقع بتواند با سخت کوشی، قفل های ذهن را بشکند و خود را از کسالت برهاند. نباید خستگی عامل رهایی تمرین ها شود. خیلی رک و پوست کنده بگوییم: یادگیری هیچ سازی جز با پذیرش سختی ها و شکستن قفل ها میسر نمی شود. وقتی در اطراف خود نوازنده ای را می بینید که به صورت حرفه ای ساز می زند، خیال نکنید مهارت خود را با پول خریده است. بلکه به معنای واقعی کلمه تلاش کرده تا به این مرحله رسیده است. پس انگیزه خود را حفظ کنید تا با قدرت بر سختی های کسالت آور مسیر غلبه پیدا کنید. ما عقاب نیستیم که با پرواز کردن به راحتی به قله کوه برسیم. بلکه تک تک سنگ ریزه های مسیر را باید زیر پایمان حس کنیم.
نکته پنجم- نوازندگی در جمع: خجالت، آفت نوازندگی است. این همه کار کرده اید و تمرین های سخت را پشت سر گذاشته اید تا بتوانید هنر و استعداد خود را به منصه نمایش بگذارید. اجرا در جمع توابع خیلی خوبی دارد. باعث افزایش اعتماد به نفس و انگیزه می شود و نقطه ضعف هایمان را به ما یادآور می کند. اگر همیشه در خلوت بنوازید، گمان خواهید کرد هیچ عیب و نقصی ندارید و قهرمان تنبک نوازی هستید.
نتیجه گیری:
در این مبحث به این اصل پی بردیم که مرور تمرینات گذشته، تکرار زیاد اتودها، افزایش تدریجی سرعت نواختن یک اتود، و غلبه بر خستگی ها؛ عواملی است که مسیر پیشرفت یک نوازنده را هموار می سازد. شما هنرجویان نت به نت با پکیج دوره مقدماتی تنبک و دوره متوسطه تنبک بر اساس کتاب مرتضی قاسمی، خیلی از تکنیک ها را یاد گرفته اید. اما اگر به مرور آنها نپردازید، بسیاری از آموخته های شما زود از ذهنتان محو می شود و در اجراها و هم نوازی ها، دستتان برای جذاب نمودن کار با تکنیک های مختلف بسته خواهد شد. روزانه اگر نیم ساعت هم برای دوره کردن درس ها و پکیج های قبلی بگذارید، آمادگی شما همواره در اوج خودش خواهد بود. دراین بین به بخش های مختلف سایت در زمینه آموزش تنبک نیز سر بزنید. کلی آموزش همنوازی رایگان، مقالات آموزشی و کاربردی برای شما عزیزان به همت استاد صادق پور برای شما مهیا شده است. مطمئنا هم جذابیت کار را برای شما بیشتر می کند، هم مکمل پختگی شما در نوازندگی خواهد بود. موفق باشید.
خرید تنبک استاندارد از فروشگاه نت به نت
سوالات متداول
توجه !
برای نمایش کامل ویدیوی درس بالا ابتدا از طریق کادر زیر درس مربوطه را خریداری نمایید.
سپس آن را از طریق پروفایل کاربری خود دانلود کنید.
در صورت خرید پکیج مربوط به این آموزش ، به جای خرید تک درس ها ، حداقل 50 درصد هزینه ی خرید شما کاهش می باید.
درس ششم دوره متوسطه آموزش تنبک (بخش دوم) | 100,000 تومان | افزودن به سبد خرید |
نظر دهید (برای اعضا)
به این مورد امتیاز بدهید