فروشگاه

پست های آموزشی

پست آموزشی

درس هفدهم دوره متوسطه آموزش سنتور استاد رسولیان

  • انتشار1401/11/28
درس هفدهم دوره متوسطه آموزش سنتور استاد رسولیان

هنرجویان عزیز سلام. به درس هفدهم از دوره متوسط آموزش سنتور در وبسایت نت به نت رسیدیم. در این درس استاد رسولیان تمرین بیستم از کتاب شیوه سنتور نوازی را به شما آموزش می دهد. نکات تحلیلی مربوط به آنالیز میزان ها و جمله بندی آنها، نت های مشابه که با علامت های تغییر دهنده مشخص می شوند و همینطور موارد مربوط به ریز نوازی را برای شما شرح داده، سپس به اجرای کل درس بر روی ساز سنتور می پردازد.

 

چکیده مطلب:

در درس هفدهم دوره متوسطه سنتور، میزان نمای شش چهارم و نحوه نت خوانی آن مورد بررسی قرار می گیرد. نت های مشابه در سنتور نوازی و طریقه تشخیص آن ها در پوزیسیون های سنتور شرح داده می شود. لزوم استفاده از مترونوم برای خارج نشدن از ریتم یاد آوری شده و در نهایت با اجرای تمرین بیستم کتاب شیوه سنتور نوازی، آموزش درس هفدهم به پایان می رسد.

 

نکات مربوط به تئوری موسیقی برای سنتور

1- جمله بندی میزان:

کسر میزان این درس شش چهارم است. طبق روال گذشته، معنای آن شش ضرب در یک میزان است که هر ضرب کششی معادل یک نت سیاه دارد. نت سیاه ارزش زمانی معینی دارد و می تواند تبدیل به نت های دیگر با همان ارزش زمانی شود. مثلا به دو نت چنگ تبدیل شود. یا اینکه به جای هر دو نت سیاه یک نت سفید در حامل ها قرار بگیرد.


پکیج جامع آموزش مقدماتی سنتور در وب سایت نت به نت

 

2- تفکیک نت های مشابه سنتور با درج علائم تغییر دهنده:

سنتور از سه پوزیسیون صدایی تشکیل شده است:

پوزیسیون اول: سیم های زرد

پوزیسسون دوم: سیم های سفید

پوزیسیون سوم: سیم های سفید پشت خرک    

در نت نویسی سنتور، نت های "می" و "فا" تحت شرایط زیر می توانند کاملا یکسان به نظر برسند:

- نت می و فا روی سیم اول و دوم سفید با سیم هشتم و نهم زرد

- نت می و فا روی سیم هشتم و نهم سفید با سیم اول و دوم پشت خرک

که به اینها نت های مشابه سنتور گفته می شود. اما وجه تمایز نت های مشابه در نت نویسی چیست؟

در اینجا علائم تئوری موسیقی به کار می آید. مثلا نت مشابه در این درس "می" است. برای تشخیص آنکه این "می" در کدام پوزیسیون اجرا می شود نگاه به علائم همراه این نت می کنیم.

حالت اول: چنانچه نت "می" روی خط اول پنج خط حامل، دارای علامت بمل (b) یا 8 باشد، منظور اجرای آن در سیم هشتم زرد خواهد بود. اگر علامتی نداشت یا همراه با علائم کرون بود، منظور اجرا روی سیم اول سفید است.

حالت دوم: چنانچه نت "می" بین خط چهارم و پنجم خطوط حامل، دارای علامت بمل (b) یا 8 باشد، منظور اجرای آن در سیم هشتم سفید خواهد بود. اگر علامتی نداشت یا همراه با علائم کرون بود، منظور اجرا روی سیم اول پشت خرک است.

* توجه: تئوری موسیقی درخواندن نوشته های پیچیده و گاها مشابه، موجب سر در گمی می شود. در واقعیت این مفاهیم ساده تر از آن چیزی است که در نوشتار به نظر می رسد. کافی است در همین ویدیو صحبت های استاد پای تخته را ببیند و بشنوید تا به راحتی متوجه این مضامین خشک شوید.

* یادآوری: موضوع نت های مشابه در دروس پیش نیاز آموزش سنتور به صورت جامع و مفصل توسط استاد برای شما تدریس شده است. با مراجعه به لینک زیر می توانید یک بار دیگر آن را مرور کرده و به خاطر بسپارید.

 

شناسایی نت های مشابه در سنتور

 

3- اهمیت استفاده از مترونوم:

اگر خاطرتان باشد، در دروس پکیج مقدماتی آموزش سنتور، استاد تاکیدی بر استفاده از مترونوم نداشت. چرا که در آن مرحله هنرجو نیاز داشت تا با اصول بنیادی تری از آموزش سنتور آشنا شود. اما اکنون که به مرز آمادگی قابل توجهی رسیده اید، سعی کنید حتما از مترونوم برای تمرین های خود استفاده کنید. ریتم شناسی از موارد بسیار پر اهمیت در هر سازی به حساب می آید. اگر نوازنده مهارت عالی در نواختن ملودی داشته باشد، اما نتواند ریتم را حفظ کند و از ضرب ها خارج شود، به هیچ عنوان نمره قبولی نوازندگی را نخواهد گرفت.

* نکته: حتما توجه داشته باشید که ضرب قوی با صدای شاخص مترونوم منطبق باشد.

 

آشنایی کامل با مترونوم

 

4- آیا وقت ریز نوازی در سنتور رسیده است؟

تا کنون برای اجرای نت های کشیده، یک ضرب می نواختیم و مابقی کشش زمانی آن را سکوت می کردیم. اما اکنون به مرحله ای رسیده اید که می توانید برای اجرای آنها از مضراب گذاری ریز استفده کنید. مثلا به جای نت سیاه، 4 و برای نت سفید 8 نت دولاچنگ بنوازید.

* با توجه به توانایی دستتان، شما می توانید تعداد نت ریز را خودتان انتخاب کنید. اما دو شرط را هیچ گاه فراموش نکنید: 1- فواصل بین نت های ریز بایستی کاملا یکسان باشد 2- نت های ریز دقیقا در طول کشش زمانی نت اصلی اجرا شوند. در واقع رعایت کشش زمانی نت ها از تعداد نت های ریز به کار رفته مهم تر است.

 

آموزش سنتور در وب سایت نت به نت

 

سوالات متداول

نت های مشابه سنتور، با درج علائم عرضی یا تغییر دهنده در نت نویسی مشخص می گردد. با علامت های بمل و کرون، محل اجرای این نت ها در پوزیسیون های سه گانه سنتور کاملا مشخص می گردد. به دروس پیش نیاز آموزش سنتور در وبسایت نت به نت مراجعه کنید.
هر گاه احساس کردید که توانایی مچ ها به مرزی رسیده که شما را قادر به نواختن نت های پیاپی با فاصله منظم و منطبق با کشش نت اصلی کرده است، می توانید ریز نوازی را شروع کنید. در غیر این این صورت برای اجرای نت های دارای کشش، یک تک مضراب بزنید و مابقی کشش آن را سکوت کنید.
ضرب اول میزان اگر نت موزیکال باشد، ضرب قوی نامیده می شود. چرا که از سایر ضرب های میزان قوی تر اجرا می شود. اما هنگامی که نت اول میزان موزیکال نباشد یا به عبارتی نت سکوت باشد، در این حالت ضد ضرب به وجود می اید. یعنی صدای نواختن به جای ضرب قوی، از قسمت یا ضرب ضعیف شروع می شود.

توجه !

برای نمایش کامل ویدیوی درس بالا ابتدا از طریق کادر زیر درس مربوطه را خریداری نمایید.

سپس آن را از طریق پروفایل کاربری خود دانلود کنید. 

در صورت خرید پکیج مربوط به این آموزش ، به جای خرید تک درس ها ، حداقل 50 درصد هزینه ی خرید شما کاهش می باید.

نظر دهید (برای اعضا)

به این مورد امتیاز بدهید

Captcha

نظرات (0)

تاکنون نظری ثبت نشده است.

سبد خرید 0
تماس با ما