درس پنجم دوره متوسطه آموزش سنتور استاد رسولیان
- انتشار1401/08/17

هنرجویان گرامی ساز سنتور در وبسایت نت به نت سلام. درس پنج از دوره متوسطه آموزش سنتور را ملاحظه می کنید. در این درس نیز کار چندان سختی برای یادگیری نکات و اجرای نت ها نخواهید داشت و بیشتر اطلاعات آن را از دوره مقدماتی آموزش سنتور به دست آورده اید. همانطور که پیشتر نیز گفتیم، چند درس ابتدایی دوره متوسطه به یادآوری و مرور نکاتی که قبلا کار کرده ایم تعلق خواهد داشت. بی شک برای ورود به درس های تخصصی آینده، به این آمادگی نیاز خواهد بود. لذا توصیه اکید می کنیم این دروس ابتدایی را بسیار جدی بگیرید، هرچند از نگاه شما آسان به نظر برسد.
آموزش سنتور در وب سایت نت به نت
آموزش قطعه ای در افشاری از کتاب استاد کامکار
پنجمین درس از دوره متوسطه سنتور به آموزش تمرین هفتم از کتاب شیوه سنتور نوازی استاد پشنگ کامکار؛ با نام قطعه ای در افشاری اختصاص دارد. این تمرین در صفحه 26 این کتاب قرار دارد. ریتم درس چهار چهارم است و با تمپوی 60 اجرا می شود. استاد رسولیان تمام نکات مربوط به سنتور نوازی این درس و نت خوانی آن را برای شما شرح داده و پس از آن این قطعه را بر روی ساز اجرا می کند. آواز افشاری یکی از متعلقات دستگاه شور است و بین علاقه مندان به موسیقی ایرانی از محبوبیت بالایی برخوردار است. شما وقتی این قطعه ساده و کوچک را یاد می گیرید، یکی از تکه های پازل آواز افشاری را یافته اید. هدف از آموزش سنتور، جور کردن تمام قطعات پازل ها با گذر زمان است. صبر و تمرین پیوسته دو عاملی است که شکوفایی شما در آینده را رقم خواهد زد.
آموزش تمپو در سنتور به زبان ساده
همانطور که در این ویدیو مشاهده می کنید، استاد رسولیان مبحث تمپو را برای شما یک بار دیگر باز شکافی می کند. تمپو به زبان ساده یعنی سرعت اجرا. وقتی یک صفحه نت در مقابل هنرجو قرار داشته باشد، در میزان نما عددی درج شده که همان تمپو یا تندا است. اما باید بدانیم که این عدد دقیقا از چه واحد زمانی پیروی می کند و نحوه برخورد با آن چگونه است.
به عنوان مثال در این درس تمپو عدد 60 می باشد و این عدد کنار یک نت سیاه قرار گرفته است. این دستور به نوازنده می گوید سرعت اجرای شما بایستی 60 ضرب بر دقیقه باشد. با یک تناسب ساده در می یابیم در هر ثانیه یک نت سیاه را باید بنوازیم. اگر به جای نت سیاه نت چنگ وجود داشت، در هر ثانیه دو چنگ، و اگر به جای نت سیاه، نت سفید وجود داشت، در هر دو ثانیه یک نت سفید می نوازیم. به بیان ساده تر: یک میزان چهار چهارم از چهار ضرب تشکیل شده و هر ضرب کششی معادل یک نت سیاه خواهد داشت.
همین قاعده برای میزان های دیگر نیز جاری است. مثلا اگر در یک میزان شش هشتم، تمپو 120 باشد، این دستور را می دهد که نوازنده در هر دقیقه 120 نت چنگ را بنوازد. یعنی هر ثانیه دو نت چنگ.
علائم اختصاری تمپو:
گاه در میزان نما به جای عدد تمپو یک لغت ایتالیایی نوشته می شود که هر لغت در تئوری موسیقی بازه ای از سرعت اجرا را مشخص می کند.
مثلا لغت Grave به معنای تمپوی آهسته است که نوازنده می تواند آن را به اختیار خود از 20 تا 40 ضرب بر دقیقه بنوازد. در زیر چند نمونه از این لغات را برای شما درج می کنیم.
Largo: 45 تا 50 ضرب بر دقیقه
Andante: ۷۳ تا ۷۷ ضرب بر دقیقه
Moderato: 86 تا 97 ضرب بر دقیقه
Allegretto: 98 تا 109 ضرب بر دقیقه
و...
استفاده از مترونوم برای اجرای دقیق تمپو
مترونوم وسیله ایست که با صدای تیک تاک خود، ضرب های میزان را به صورت دقیق تقسیم بندی می کند. استفاده از مترونوم باعث می شود هم تمپو را درست رعایت کنید و هم ریتم را از ضرب نیندازید.
روش بهینه استفاده از مترونوم هنگام تمرین
در ویدیوی زیر این درس را به صورت رایگان مشاهده بفرمایید
سوالات متداول
توجه !
این پست آموزشی رایگان است.
نظر دهید (برای اعضا)
به این مورد امتیاز بدهید